Search Chemical Artistry...

22.2.11

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ



Φωτογραφία είναι η απεικόνιση του τρισδιάστατου πάνω σε ένα φωτοευαίσθητο χαρτί… και το βλέμμα που προσπαθεί να σε γεμίσει με κανόνες και να σου περάσει θεωρίες που θα ξεχάσεις αύριο κιόλας [ή ίσως και ποτέ] …ακόμα το θυμάμαι…
Σκοτεινός θάλαμος, φακός, διάφραγμα, σκόπευτρο, σύστημα συγκράτησης και προώθησης φιλμ, κλείστρο… τελικά είναι αρκετά όλα αυτά για να γίνεις φωτογράφος…?
Χρειάστηκε πάνω από μισό αιώνα ώστε η φωτογραφία να γίνει αποδεκτή ως τέχνη, όμως ακόμα και σήμερα αμφισβητείται από πολλούς ως μορφή τέχνης, θεωρώντας την περισσότερο ως μια τεχνική αναπαραγωγής εικόνων.



Τέχνη είναι τα πάντα, Τέχνη δεν είναι τίποτα…εμείς το καθορίζουμε.
Η τέχνη γίνεται αντιληπτή μονό μέσω των συναισθημάτων και αφιερώνεται μόνο σε όσους είναι «πλούσιοι» ως προς αυτά, με αποτέλεσμα να μπορούν να την κατακτήσουν ή ακόμη και να την κατανοήσουν. Για τον κάθε έναν από εμάς η φωτογραφία έχει και διαφορετική ετυμολογία.




Έξι Έλληνες φωτογράφοι, μοιράζονται μαζί μας την δική τους άποψη ως προς αυτήν τη μορφή τέχνης καθώς και την αγαπημένη τους [ μέχρι σήμερα] συναισθηματική αποτύπωση…





Γιώργος Καπλανίδης

Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο όρο για την τέχνη της φωτογραφίας, αλλά μπορώ να δανειστώ την απάντηση του David Hughes σε έναν ρεπόρτερ όταν τον ρώτησε «How can you tell that a photo was taken by an artist, and not by relatively talented amateur?» και η απάντηση ήταν «You can't».





Πέτρος Κουμπλής

Τη φωτογραφία την κατανοώ σαν την αντανάκλαση της περιέργειας, της σκέψης και της διάθεσης μου πάνω στον κόσμο. Με αυτήν την σειρά. Το πιο σημαντικό στοιχείο της φωτογραφίας δεν είναι η πιθανή ποιότητα της, αλλά η απάντηση στο ερώτημα τι αξίζει να φωτογραφηθεί. Έτσι η φωτογραφία αιωρείται συνεχώς μεταξύ της ψευδαίσθησης που δίνει η αυταπάτη της μονιμότητας και της φιλοσοφίας που καλλιεργεί η αισθητική της παύσης του χρόνου. Αυτή θα μπορούσε να είναι και μια ερμηνεία για τη φύση της ομορφιάς. Δεν είναι τυχαίο που συμπίπτουν.





Κίμων Αξαόπουλος

Η Φωτογραφική εικόνα είναι το αποδομημένο αντίγραφο της πραγματικότητας και εικονικά αναδιαμορφωμένο κατά το δοκούν με βάση τις εμμονές , τις πρώτερες νοητικές η πραγματικές εμπειρίες και ότι άλλο θα ερέθιζε την αχαλίνωτη φαντασία του Φωτογράφου καθώς και τον αχανή ψυχισμό του…….





Γιώργος Ελευθεριάδης

"Η Δημιουργία ενός Φανταστικού Κόσμου με στοιχεία δανεισμένα από την πραγματικότητα.
Η απόλυτη ελευθερία της απελευθέρωσης του κλείστρου της κάμερας τη στιγμή που η φαντασία του καλλιτέχνη το επιβάλλει...
Μια απρόσμενα ζωντανή και άμεση προσέγγιση του ορατού κόσμου στην αιωνιότητα της αποτύπωσης στη φωτογραφία..."





Φένια Λαμπροπούλου

Μια γερή δόση από φως, μια χούφτα σκιές.
Ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με πολύ χρυσόσκονη φαντασίας.
Κλέβουμε μια δόση από την ψυχή του αντικειμένου μας,
χαρίζουμε μια δόση απ’ την ψυχή μας.
Και... κλικ... το παραμύθι ξεκινάει...





Θάνος Χούτος

Φωτογραφία για μένα, είναι η τεχνοτροπία που σου επιτρέπει να αποτυπώσεις το εκάστοτε αντικείμενο, με τον δικό σου τρόπο και την δική σου οπτική γωνία. Είναι η τέχνη όπου επιτρέπει στον καλλιτέχνη να μεταφέρει τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις του και να τις μεταδώσει σε άλλους…

No comments:

Post a Comment