Search Chemical Artistry...

11.1.11

Tattoo - ιδέα ή μόδα;




H λέξη tattoo (τατουάζ) έχει δύο παράγωγα: την πολυνησιακή λέξη «ta», που σημαίνει κάτι το εντυπωσιακό, και την ταϊτινή λέξη «tatau», που σημαίνει «σηματοδότηση».
Η ιστορία του τατουάζ ξεκινάει από τη νεολιθική εποχή, γύρω στο 5000 π.Χ. και ποικίλλει τόσο πολύ, όσο και οι άνθρωποι που το έχουν.



Τα Τατουάζ δημιουργούνται με την εισαγωγή έγχρωμων υλικών κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Το πρώτο τατουάζ πιθανώς δημιουργήθηκε από ατύχημα. Κάποιος είχε μία μικρή πληγή και την έτριψε με το χέρι [που πιθανόν ήταν βρώμικο με αιθάλη και τέφρα από τη φωτιά]. Όταν το τραύμα επουλώθηκε, είδαν ότι ένα σημάδι έμεινε μόνιμα.
Παρά την γοητεία και την τεράστια δημοτικότητα των τατουάζ, δεν υπάρχει μεγάλο ιστορικό αρχείο της πρακτικής αυτής.





Τα στερεότυπα δεν θα μπορούσαν να λείπουν ούτε από αυτή τη μορφή τέχνης, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα, το τατουάζ ήταν "προνόμιο" των ναυτών και των εγκληματιών, κάνοντας ακόμη και τις τελευταίες γενιές [σε μειονότητα] να αντιτίθεται ως προς αυτό.


Οι ναυτικοί επέστρεφαν στα σπίτια τους με τατουάζ, που έκαναν οι ίδιοι στα πλοία. Συνήθως, είχαν ένα βασικό στυλ, που χρησιμοποιεί μόνον ένα μικρό μέρος λεπτομερειών που χρειάζονται για να φτιαχτεί ένα τατουάζ, κι έτσι τα σχέδιά τους φαινόντουσαν επίπεδα ή το πολύ, δύο διαστάσεων. Αυτό δίνει συχνά μία «καρτουνίστικη» αίσθηση ενώ τα τυπικά μοτίβα που επέλεγαν ήταν λουλούδια, καρδιές, γοργόνες, άγκυρες και πουλιά.


Στη φυλακή, τα τατουάζ –επαγγελματικά και ερασιτεχνικά– αποτύπωναν ανεξίτηλα στο σώμα των κρατουμένων την ίδια την επιθυμία τους: την αυτονομία και την ταυτότητα. Χαρακτηριστικό σύμβολο ήταν ο σταυρός όπου ουσιαστικά συμβολίζει το παράθυρο του κελιού και τη θέληση τους να δουν έξω από αυτό.


Το υπέρτατο σύμβολο για τα μέλη συμμοριών ήταν τα τατουάζ της συμμορίας τους: ένα μόνιμο σημάδι που έδειχνε το σύνολο των υποχρεώσεων προς τη συμμορία.
Αυτά τα τατουάζ μπορούν να αποκαλύψουν πολλά πράγματα, όπως: ποιος είσαι, ποιά είναι η συμμορία σου, ποιες είναι οι πεποιθήσεις σου (ρατσιστής κ.λπ.), τι έχεις κάνει, που ήσουν, πόσα χρόνια ήσουν στη φυλακή (που αναφέρεται επίσης ως “νεκρός χρόνος”), ακόμη και πράγματα, όπως πόσους έχεις σκοτώσει.
Στα γνωστά σύμβολα συμπεριλαμβάνονται τα δάκρυα κάτω από το μάτι και ο ιστός αράχνης στους αγκώνες, που συμβολίζουν τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν.

Υπάρχουν επίσης και κάποιες θεωρίες που θέλουν τα τατουάζ να αποσκοπούν σε μορφές μαγείας





Στις μέρες μας τα tattoo είναι κάτι σχετικά «εύκολο», χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις από το περιβάλλον μας και την κοινωνία, μιας και έχει «παίξει» πολύ όλα αυτά τα χρόνια – χωρίς όμως αυτό να ελαχιστοποιεί τον ενθουσιασμό μας.
Είναι τέχνη, ενώ θα μπορούσε να παρομοιάστει σχεδόν με αυτοθυσία – όταν ξέρεις πως
-αυτό- θα το έχεις για πάντα πάνω σου…. Αλλά κυρίως μέσα σου [αλλιώς το πιο πιθανό να το βαρεθείς γρήγορα και να :
α) κάνεις laser
β) κάνεις ένα καινούριο
***ενδείκνυται η β επιλογή





ΠΡΟΣΟΧΗ:
Το ερασιτεχνικό τατουάζ το οποίο γίνεται από μη έμπειρο άτομο και πάντα στα πλαίσια της παρέας μπορεί να επιφέρει μοιραίες μολύνσεις όπως ηπατίτιδα, AIDS, κλπ καθώς και ουλές διάφορης διαβάθμισης ενώ το βάθος διείσδυσης των χρησιμοποιούμενων χρωστικών είναι συνήθως ανεξέλεγκτο με αποτέλεσμα να καθιστά την αφαίρεσή του δύσκολη.

Το επαγγελματικό τατουάζ το οποίο γίνεται σε χώρο-κατάστημα δημιουργίας τατουάζ από επαγγελματία στο είδος είναι ασφαλές όσον αφορά τις μολύνσεις εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής(αποστείρωση εργαλείων). Όμως ορισμένες από τις χρωστικές που χρησιμοποιούνται μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα σε ευαισθητοποιημένα άτομα, ενώ κάποιες από τις χρωστικές που χρησιμοποιούνταν παλιότερα έχουν ενοχοποιηθεί για καρκινογένεση.






Από τη Χάλκινη εποχή στους Βίκινγκς, την Αίγυπτο, Ιαπωνία, Κίνα, Πολυνησία, Ζηλανδία, Ινδονησία , Ινδία, Ταϊλάνδη, Αφρική, Αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, Αμερική, Μέση Ανατολή ,Αγγλία και Γαλλία έχει ταξιδέψει η περίφημη Δερματοστιξία! Ένας άμεσος τρόπος διάδοσης πολιτισμού και κουλτούρας - μαζικής ή μεμονωμένης. Μέσο αντίδρασης, ένταξης, ανεξαρτησίας, ιδεολογίας, συναισθημάτων ή απλά αισθητικής. Ένα «σημάδι» που μας κοινωνικοποιεί και μας διαχωρίζει ταυτόχρονα. Ένα στίγμα – το στίγμα μας.

No comments:

Post a Comment