Search Chemical Artistry...

14.1.11

CHRISTIAN DIOR



ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΘΡΥΛΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ

Ακόμη και αν η μόδα δεν είναι το ευαίσθητο σημείο σας, σίγουρα το όνομα Christian Dior δεν σας είναι άγνωστο. Ο Γάλλος δημιουργός και ιδρυτής ενός από τους κορυφαίους οίκους μόδας στον κόσμο, αφήνοντας το στίγμα του στην παγκόσμια ιστορία της μόδας και κερδίζοντας έντονη δημοσιότητα, συνεχίζει ακόμη και σήμερα να λατρεύεται, να εμπνέει και να επηρεάζει ένα πολυπληθές κοινό εικαστικών, σχεδιαστών και ανθρώπων που αγαπούν την μόδα.



Ο Christian Dior γεννήθηκε στο Granville της Νορμανδίας, μια παραθαλάσσια πόλη στην Βόρειο-δυτική Γαλλία, στις 21 Ιανουαρίου του 1905 και σε ηλικία πέντε ετών μετακόμισε με την οικογένεια του στο Παρίσι όπου και μεγάλωσε.

Η αγάπη του για την τέχνη έκανε από νωρίς την εμφάνιση της, μιας και η αρχιτεκτονική ήταν η αδυναμία του. Αν και ακολούθησε την επιθυμία της οικογένειας του, σπουδάζοντας στο “Ecole des Sciences Politiques”, η πορεία του έδειξε πως παρέμεινε άκρως επηρεασμένος από την αρχιτεκτονική διότι οι μετέπειτα δημιουργίες του βασίζονται στην γραμμή του σώματος, το πλάτος στους γοφούς και την ένταση στην περιοχή του στήθους. Κατά την διάρκεια των σπουδών του και καθαρά για βιοποριστικούς λόγους, πουλούσε τα σχέδια μόδας του στους δρόμους της Γαλλίας, περίπου 10 cents το καθένα.



Το 1928 μαζί με το φίλο του Jacques Bonjean και με την οικονομική υποστήριξη του πατέρα του άνοιξε την αίθουσα τέχνης “Galerie Jacques Bonjean” ενώ λίγα χρόνια αργότερα η οικογένεια του καταστρέφεται οικονομικά και έτσι αναγκάζεται να κλείσει την gallery του.

Κατά την περίοδο του 1930 ξεκινά την καριέρα του πουλώντας τα σχέδια του σε πολλούς οίκους μόδας υψηλής ραπτικής ενώ πολλά από αυτά αγοράστηκαν από την γνωστή σχεδιάστρια καπέλων Agnes. Αργότερα εργάστηκε ως σχεδιαστής μόδας, μέχρι που ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος του «έκοψε τα φτερά».



Ήταν η περίοδος την μεγάλης ύφεσης του, όχι μόνο λόγω του πολέμου, αλλά βιώνοντας την προδοσία από έναν - ως τότε - επιστήθιο φίλο, οπού στον βωμό του χρήματος πωλούσε υπερτιμημένα τα σχέδια του Dior.

Ο πρώτος οίκος μόδας Dior δημιουργήθηκε το 1946 στο Παρίσι και μια λαμπρή καριέρα ξεπρόβαλε. Τα πρωτοποριακά σχέδια σε συνδυασμό με τα υφάσματα που χρησιμοποιούσε από τον «Βασιλιά του Βαμβακιού» Boussac, του έδωσαν το έναυσμα για μια ιδιαίτερα μεγάλη πελατεία και φυσικά μια λαμπρή καριέρα, κάνοντας τον να ανοίξει έναν νέο οίκο μόδας οπού στεγάστηκε σε ένα υπέροχο κτίριο στην οδό Avenue Montaigne 30, διακοσμημένο στα αγαπημένα του χρώματα, που δεν ήταν άλλα, από το λευκό και το γκρι. Χρώματα πολυτελή, αρμονικά και θετικά, μιας και ο Christian Dior πίστευε πολύ στο ότι το ποιο σημαντικό χαρακτηριστικό που τον βοήθησε και του έδωσε δύναμη για την εξέλιξη, την φαντασία και την επιτυχία του ήταν η καλή τύχη.




Παρουσιάζει την πρώτη του collection σε ηλικία σαράντα δύο ετών, όπου αποτελείτε από ενενήντα δημιουργίες του, φορεμένες μόλις από έξι μοντέλα. Μαζί με την απελευθέρωση από τους περιορισμούς του πολέμου, απελευθερώνεται και η αισθητική του, αναδεικνύοντας τις φούστες με όγκο και στενή μέση [γραμμή που παρέπεμπε στο παρελθόν], χαρακτηρίζοντας τον παγκόσμια, ως το “New Look”. Η αναγέννηση της Γαλλικής υψηλής ραπτικής έγινε χάρη στον Christian Dior, μιας και οι περισσότερες εξαγωγές έφεραν την υπογραφή του.

Το σύντομο τέλος για τον «μεγάλο» δημιουργό, δυστυχώς, δεν αργεί να έρθει. Ο ιδρυτής της γραμμής Α , Η και tulip πέθανε τον Οκτώβριο του 1957, σε ηλικία μόλις πενήντα δυο ετών από καρδιακή προσβολή. Βέβαια, υπάρχουν αρκετές εικασίες σχετικά με αυτό, θέλοντας τον Dior να πεθαίνει μετά από σεξουαλική επαφή ή παίζοντας χαρτιά, όπως είχε αναφερθεί στο Time Magazine…



Το όνομα Christian Dior έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της μόδας και του πολιτισμού. Ένα όνομα – θρύλος που κατέκτησε γενιές και γενιές με τις δημιουργίες και την αισθητική του. Θρύλο, ίσως να τον κατέστησε ο πρόωρος θάνατος του, ίσως και πάλι είχε να δώσει ακόμη περισσότερα στον χώρο της μόδας. Το σίγουρο είναι ότι το όνομα του είναι κάτι πολύ ποιο βαθύ από μια απλή επιχείρηση και όσα χρόνια και αν περάσουν θα συνεχίσει να μας εμπνέει…





*Christian Dior Fashion Show - Spring Summer 2011

No comments:

Post a Comment