Search Chemical Artistry...

14.1.11

VIVIENNE WESTWOOD




Η γνωστή σε όλους μας Βρετανίδα σχεδιάστρια Vivienne Westwood διανύοντας πλέον την 7η δεκαετία της ζωής της , έχει πολλά να θυμάται έχοντας στο ενεργητικό της μια τόσο μεγάλη καριέρα, την οποία συνεχίζει ακόμη και σήμερα.
Στο είδωλο της αντικατοπτρίζετε ,αξιόλογα θα έλεγα, ο όρος punk-rock. Όλοι θυμόμαστε τους Sex Pistols, που καθιέρωσαν μόδα την «αντιμόδα». Δεν θα γίνονταν αυτό αν πίσω απ’ όλα αυτά δεν υπήρχε το αισθητικό στίγμα και η έντονη προσωπικότητα της Vivienne.
Έχοντας σχέση με τον manager των Sex Pistols, Malcolm Mc Laren, κατάφερε να τους εκτοξεύσει στην κορυφή, δημιουργώντας ένα ολόκληρο lifestyle, με το ιδιαίτερο στυλ και το δυναμισμό που την διακρίνει.
Το concept του «σατιρικού στυλ» και του «ανατρεπτικού chic» που πρόβαλε, την έκανε να κατέχει μια πολύ σημαντική θέση στην ιστορία της μόδας, ακόμη και σήμερα.



Με τον ξεχωριστό της τρόπο κατοχύρωσε ολοκληρωτικά τη δεκαετία του ’70, αρχικά στο Λονδίνο και στη συνέχεια σε πολλές πόλεις και χώρες. Επιρροές της έχουμε ακόμη και σήμερα.
Γυναίκα που έπαιρνε ρίσκο για όλα. Ανοίγοντας πολλά καταστήματα το ένα μετά το άλλο, πλασάροντας διαφορετικά στυλ, αλλά πάντα με την ταυτότητα της. Έκανε τις παραμάνες, τις αλυσίδες, τα κολάρα και τα καρφιά μόδα και παράλληλα σύμβολα της προσωπικότητάς της.



Σαν ακτιβίστρια και δημοκρατικό πνεύμα το Σεπτέμβριο του 2005 δημιουργεί t-shirts με το slogan: “I’M NOT A TERRORIST, please don’t arrest me.”



Όσων αφορά τα πιο πρόσφατα γεγονότα θα μείνει αξέχαστη η δημιουργική της παρέμβαση στην ταινία “Sex and the city” παραγωγής 2008
(με αυτό το υπέροχο νυφικό της Carrie Bradshaw)!!!



Στην collection της,Anglomania Autumn/Winter 09/10, κυριαρχούν τα floral prints, έντονα χρώματα, ποπ τυπώματα και ριγέ υφάσματα.
Χαρούμενη διάθεση και θετική ενέργεια - Vivienne είναι άλλωστε...- ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του show.



Τα παπούτσια που υπογράφει μέσω της εταιρείας melissa επίσης, θα λέγαμε πως «κλέβουν την παράσταση» και έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις μας γιατί εκτός του ότι είναι σχεδιαστικά υπέροχα και στιλάτα-με ρετρό αισθητική - άψογα μορφοποιημένη, είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένο pvc. [τι καλύτερο στις μέρες μας από το να συνδυάζεις στυλ με οικολογική συνείδηση μαζί…?



Γυναίκα-μύθος ως προς την έντονη βρετανική της εισβολή στο χώρο της μόδας και την ευφυΐα που την χαρακτηρίζει.
Αναρχικό πνεύμα, που δεν χωράει σε καμία «βικτοριανή ηθική».
Εκλεγμένη δύο φορές μέχρι σήμερα “Designer of the Year” και αμέτρητες στην αισθητική και τις καρδιές μας.






* the latest collection of Vivienne Westwood SS11

No comments:

Post a Comment