Search Chemical Artistry...

10.1.11

DOGTOOTH



Ο ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ

του Γιώργου Λάνθιμου
με τους Χρήστος Στέργιογλου, Μισέλ Βάλεϊ, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Μαίρη Τσώνη, Άννα Καλαϊτζίδου






Υπόθεση: Ο πατέρας, η μητέρα και τα τρία τους παιδιά ζουν σε μια μονοκατοικία έξω από την πόλη. Γύρω από το σπίτι υπάρχει ένας ψηλός φράχτης. Τα παιδιά δεν έχουν φύγει ποτέ από το σπίτι. Διαπαιδαγωγούνται, ψυχαγωγούνται, βαριούνται και αθλούνται έτσι όπως οι γονείς τους πιστεύουν ότι θα έπρεπε, χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα. Τα παιδιά επίσης πιστεύουν ότι τα αεροπλάνα που πετάνε πάνω από το σπίτι είναι παιχνίδια και ότι τα ζόμπι είναι μικρά κίτρινα λουλούδια. Ο μόνος άνθρωπος που μπαίνει μέσα στο σπίτι είναι η Χριστίνα, η οποία δουλεύει σαν φρουρός security στο εργοστάσιο του πατέρα. Ο πατέρας κανονίζει τις επισκέψεις της στο σπίτι με σκοπό να κατευνάζει τις σεξουαλικές ορμές του γιου. Όλη η οικογένεια, και ιδιαίτερα η μεγάλη κόρη, λατρεύει την Χριστίνα. Μια μέρα η Χριστίνα κάνει δώρο στην μεγάλη κόρη μια στέκα για τα μαλλιά ζητώντας της κάτι άλλο σε αντάλλαγμα.




Γροθιά στον αστικό πολιτισμό. Αρρωστημένα άρτια σύλληψη του σκηνοθέτη. Ένα σύγχρονο έργο τέχνης που σου δημιουργεί έντονα συναισθήματα και διχάζει κριτικούς και κοινό. Η ερμηνεία των πρωταγωνιστών – μέσα σε αυτούς και η Μαίρη Τσώνη [ Mary and the Boy ] - είναι πραγματικά συγκλονιστική. Προκαλώντας εσωτερική έκσταση και αγωνία καθ’ όλη την διάρκεια της, κερδίζει τις εντυπώσεις χωρίς αυτό να φαίνεται επιτηδευμένο – αντιθέτως πολύ αυθόρμητο. Βιώνοντας έντονα το δράμα του 21ου αιώνα – χωρίς αίσιο τέλος σου αφήνει μια αίσθηση «ελπιδοφόρας ματαιότητας» τονίζοντας την ανθρώπινη ανάγκη για ελευθερία και την ευκολία του ανθρώπινου γένους να γίνει υποχείριο ενός αρρωστημένου μυαλού. .





Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» απέσπασε η ταινία Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου. Το βράδυ του Σαββάτου 23/5/2009 η τελετή απονομής των Βραβείων στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» είχε χρώμα... ελληνικό, καθώς εκτός από το Α βραβείο που ο Γιώργος Λάνθιμος παρέλαβε από τον Ιταλό σκηνοθέτη Πάολο Σορεντίνο, Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής, απέσπασε και το Prix De La Jeunesse της Επιτροπής Νέων. Ένα βραβείο που απονέμει 7μελής επιτροπή νέων 18-25 ετών σε σκηνοθέτες με πρώτες ή δεύτερες ταινίες, από το Επίσημο Διαγωνιστικό και από το «Ένα Κάποιο Βλέμμα».
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι. Η πορεία της ταινίας ξεκίνησε αθόρυβα και κορυφώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με το βραβείο. Ήταν ανέλπιστο για εμάς, παρ’ όλο που μετά την προβολή της ταινίας η αποδοχή και οι κριτικές υπήρξαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.», ήταν τα πρώτα λόγια του Γιώργου Λάνθιμου και του παραγωγού τού Γιώργου Τσούργιαννη, μετά την απονομή.
«Θερμά συγχαρητήρια στον Γιώργο Λάνθιμο και σε όλους τους συντελεστές της ταινίας. Τα βλέμματα και το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η ταινία, και, κατ’ επέκταση ο ελληνικός κινηματογράφος το δεκαήμερο του Φεστιβάλ, ελπίζουμε ότι δεν είναι πρόσκαιρα. Ευχόμαστε και οι νέες ταινίες της χρονιάς να έχουν μια πορεία ανάλογη αυτής του Κυνόδοντα.», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚΚ Γιώργος Παπαλιός, μεταφέροντας και τα συγχαρητήρια του Υπουργού Πολιτισμού προς τους συντελεστές της ταινίας.





*Extra info: Για όσους δεν πρόλαβαν την προβολή της ταινίας στους κινηματογράφους, από 22/9/2010 σε DVD!
Μην το χάσετε!


δείτε το trailer της ταινίας:

No comments:

Post a Comment